Horoscop

miercuri, 5 mai 2010

1 Mai 2010, la M U N T E

A trecut 1 Mai si pot spune ca l-am cam asteptam pentru ca urma sa mergem la M U N T E, chiar la Fagaras unde m-as duce oricand pentru ca e unul dintre obiectivele naturale pe care le iubesc cel mai mult din Romania pentru ca iti ofera adrenalina, un peisaj incantator si multe altele.
Ne-am imbarcat inca de dimineata spre Sibiu si ne-am cazat la o pensiune frumoasa: "Pensiunea Cartisoara". Conditile erau foarte bune si mi-a placut pentru ca aveau amenajate locuri speciale de luat masa pe terasa. Era foarte frumos.... dar si peisajul. Iti facea mare placere sa servesti micul dejun si cafeluta pe terasa insorita si sa privesti in departare muntii inzapeziti :-). La asta ma gandesc de cele mai multe ori, mai ales cand sunt obosita, si tind spre o excursie undeva la munte:/mare sa beau cafeaua pe o terasa si sa vad muntele sau marea, dupa caz.
Apoi am plecat spre Balea Cascada de unde trebuia sa luam telecabina spre Lacul Balea, pentru ca nu se putea merge cumasina pe Transfagarasan deoarece era inchis datorita zapezii ce acopera traseul, acesta fiind inchis de la inceputul lui Octombrie si pana in Iulie la inceput. Distanta de la Cascada pana la Lacul Balea este de 14 km pe drum, pe telecabina fiind mai scurta. Ca niciodata, de cate ori am mai fost cu telecabina, era plin de turisti care vroiau sa ajunga la Lac.... Astfel am mai stat la rand in jur de o ora, o ora si ceva, pana ne-a venit randul sa mergem si noi... Costul unui bilet dus intors este de 30 lei, insa merita pentru ca ai ce vedea. Pot intra minim 10 si maxim 14 persoane, deci pot sa zic ca cei de la administratie se misca destul de repede in comparatie cu altii unde am mai fost. Deci pentru cine nu a fost in Fagaras, sau cel putin nu a fost iarna, sa mearga pentru ca te incarca doar de energie pozitiva :-).

Este pentru a doua oara cand ajung in luna mai la Fagaras si am ramas si de aceasta data profund impresionata de imensitatea alba a zapezii. Este minunata valea glaciara din aceasta parte a Fagarasului, daca cred bine este vorba de Valea Balea , o minunata panorama spre localitatea Cartisoara, imbracata intr-o culoare verde de mai. De acolo zic eu, poti face cele mai impresionante fotografii, mai ales ca se vede valea larga adapostita de versantii Fagarasului. Aflat la inaltime ai impresia ca esti de-asupra tuturor:-).
Foarte interesant e si Lacul Balea, care pe perioada iernii este bineinteles inghetat si din care, din cate am inteles, constructorii hotelului de gheata iau blocuri de gheata din care amenajeaza aceasta constructie. Este foarte interesant, insa nu inteleg cum unii au putut sa doarma in acel iglu, ca mi se parea ca aerul era extrem de racoros. Am inteles ca au fost niste grupuri de chinezi care chiar au dormit o noapte si pretul unei cazari era de 300 lei. Camerele erau dotate cu pat din gheata care aveau paturi groase si saltele. Cred ca se recomanda celor ce tin la adrenalina si la senzatii extreme, ca eu una... as ingheta. Avea aces hotel si bar de unde puteai procura diferite bauturi. Dar hotelul arata extrem de bine.
O alta chestie interesanta erau baracile si unele cabane care erau acoperite de zapada pana in acoperis. Un domn care lucrau la hotel mi-a spus ca in perioada aceea zapada masura 1m50 , iar cu o saptamana inainte era de 3m.
Foarte interesant cum acolo in luna mai este o asa zapada si mai jos, vezi oamenii cum ara si pun cartofi, insa daca te gandesti din punct de vedere geografic, nu te ma miri chiar deloc.
Muntii Fagaras fac parte din Carpatii Meridionali, cele mai inalte varfuri fiind Negoiu( 2535m) si Moldoveanu( 2544m), urmati de Buteanu( 2507m), Caltun Lespezi( 2520m), Vistea Mare( 2527m), formati din sisturi cristaline in cea mai mare parte. Sunt delimitati la vest de Valea Oltului si la Est de Birsa, raul Dambovita, iar la nord de Depresiunea Fagaras.
Atractii turistice pe timp inzapezit/ vara:
* peisajul Muntilor Fagaras( per ansamblu);
* posibilitati de dat cu snowmobilul, telecabina, ski, etc...;
* Telecabina care te duce rapid la lacul Balea;
* Lacul Balea( care iarna e inghetat) si Cascada Balea;
* Lacul Capra si Cascada Capra( 1690 m altitudine) care se gaseste din cate am vazut pe partea Argeseana, la iesire din tunel;
* Cetatea Poienari, Arges;
* Transfagarasanul- 90 km;
* Magarusii de pe traseu;
* Lacul si Barajul Vidraru( Arges);
* tunelul care face legatura intre partea argeseana si cea sibiana- 1km.

Unde te simti fericit?