Horoscop

duminică, 16 august 2009

Spre vulcanii noroiosi din Filiasi

Traseu: Tg Mures- Bezid- Cristuru Secuiesc- Porumbeni Mici si Mari- Odorheiul Secuiesc- Corund- Praid- Sovata- Tg Mures...


Am pornit cu parintii si o prietena de familie spre Vulcanii Noroiosi de la Filiasi si spre Lacul Rat, despre care se spune ca nu se stie care este adancimea sau daca acesta are fund. Acestia se gasesc in zona Porumbenii Mari( de unde se face stanga pe un deal cat de cat abrupt) sau zona Simonesti -Cobatesti( Cristurul Secuiesc- in anumite surse bibliografice).
Am plecat dinspre Targu Mures spre Bezid, iar de la acest lac de acumulare drumul a inceput sa fie ingrozitor de prost. Creazand ca totusi este degradat doar pe cateva portiuni, am continuat drumul, insa acesta nu se sfarsea si am ajuns intr-un final la Porumbeni, trecand de Cristuru Secuiesc. Am intrebat mai multi oameni pe unde se afla acesti vulcani, multi nu auzisera de ei, doar de un lac( eu am zis ca poate este lacul Rat, deoarece era si acesta trecut pe o harta). Este o zona parca trista, pe care degradarea, monotonia, tristetea o invaluie neincetat, o zona cu drumuri proaste si case neingrijite, multa saracie. Pana la urma am dat de un tanar care a stiut de existenta acestor vulcani , insa ne-a spus ca drumul este cat de cat lung, insa prost. Intradevar, il vazusem, era drum pietruit, cat de cat abrupt si am decis sa nu mai mergem pentru ca eram in pericol sa stricam si masina cu care eram si benzina era pe terminate. Astfel eram in cautarea si a unei benzinarii, pe care intr-un tarziu am gasit-o, spre Odorheiul Secuiesc.


Mi-as fi dorit foarte mult ca in continuare sa fi putut atasa si niste poze de la acesti vulcani, pentru ca sunt sigura ca erau minunate, parca desprinse din realitatea umana, un peisaj mort, insa totusi viu, prin activitatea gazelor din interiorul acestor vulcani, care scoteau la suprafata cantitati mari de noroi, poate semanau cu cei din Buzau de a Paclele Mici/Mari. Am vrut mai mult sa- i vad si datorita faptului ca am dorit sa gasesc niste informatii pe internet de existenta acestora, insa nu am gasit, de asemenea nici poze, si devenisem foarte curioasa.



Tinand cont de faptul ca acest fenomen nu se manifesta peste tot si ne-am putea mandri cu existenta lor, totusi autoritatile nu considera ca drumurile spre interesele turistice ale Romaniei ar terbui sa fie mai bune, cat de cat practicabile, macar ca si cele comunale, si sa nu te doara inima cand ajungi cu masina pe aici. Insa daca nici majoritatea locuitorilor, nu cunosc ce au in zona( numa in cazul in care fiind maghiari nu cunosteau romaneste, sau nu vroiau, astfel nevrand sa se implice in discutie) si nu doresc sa valorifice ceea ceea ce au, nu stiu de ce as avea si eu pretentii atat de mari. Totusi penru ati putea valorifica zona, omul trebuie sa detina o anumita pregatire profesionala si sa existe un anumit interes din partea celor de sus, interes care din pacate lipseste cu desavarsire. Mi-as fi dorit un punct de informare turistica in Cristur, insa nu pot avea asemenea pretentii cand nu exista asemenea puncte in multe orase mari din tara. As fi foarte fericita sa vad macar din partea altor oameni care au colindat aceata zona niste fotografii cu zona vulcanilor noroiosi de la Filiasi si a lacului Rat din zona.


In drumul nostru am oprit la un popas, unde am baut niste cafea si o apa plata. Din nou , am descoperit cu stupoare ca unele persoane din personal nu doreau sa vorbeasca sau nu cunosteau limba romana. M-am simtit ca in alta tara straina, cand barmanul iti scrie pe foaie ca ai de platit 11,10 ron la nota de plata. Nu pot sa inteleg cum unii vorbeau chiar bine si unii deloc, fiind astfel nevoit sa ne scrie pe foaie cat trebuie sa platim. Sa vezi si sa te sperii de ceea ce vezi !!!


Dezvoltarea acestei zone, artere de circulatie nu cred ca se va produce nici in viitorul indepartat pentru ca mi se pare prea distrusa si uitata de lume, iar lumea parca dispare incet, cu toata ca zona este pitoreasca si reconfortanta.


Mi-a parut rau de ceea ce am vazut si cred cu toata stiinta mea, pe unde am mai umblat ca asa drum rau nu am vazut de cand ma stiu si de cand am inceput sa umblu prin tara noastra . Aceeasi impresie este si pentru zona Bezid, una minunatia lacului se umbreste in momentul in care ajungi cu masina pe acest drum impracticabi, mai ales pentru cei care nu tin la masina lor. Totusi, am vazut o multime de vile moderne, care pareau noi, posibile pensiuni, si totusi e un lucru bun pentru crearea unei viitoare locatii turistice in judetul Mures si a unui agrement dezvoltat pe acest lac.


Am luat-o spre Corund, care se remarca prin binecunoscutele obiecte din ceramica de Corund( in culori de rosu si albastru dominante) de unde am si luat niste "suveniruri". Se merita vizitat pentru ca sunt lucrate cu mana si au preturi accesibile, poate mult prea accesibile pentru munca depusa. Deci sunt chiar ieftine. De la Odorhei spre Corund peisajul este incantator, drumul devine foarte bun, fara gropi, doar cu mici denivelari.

joi, 6 august 2009

Atractii Neamt

NEAMT- minunatii naturale si antropice


Judetul Neamt se afla in partea de NE a Romaniei, la limita dintre Carpatii Orientali si Podisul Moldovei, recunoscut mai ales pentru minunatia Masivului Ceahlau.
Se invecineaza cu judetele: Iasi, Harghita, Suceava, Vaslui, Bacau, iar dintre principalele rauri care strabat judetul se numara Siret si Bistrita.

Am fost de nenumarate ori in Piatra Neamt si am ramas placut impresionata de curatenia si buna organizare a acestui oras. Si pot sa trag si eu o concluzie ca daca se doreste, si in romnaia se pot intampla lucruri frumoase si de calitate. Desi am fost pe aici, nu am apucat sa urc sus la telegondola, care leaga Gara cu Dealul Cozla de 657 m. Traseul se parcurce in 6 minute cu o viteza de 6m/s , pe o distanta de 1915 m, iar distanta maxima de la sol este de 63 de m. Aceasta idee este o idee buan din punctul meu de vedre pentru ca ajuta la dezvoltarea turistica a zonei, minunata zona putandu-se vedea si de sus si faciliteaza si transportul rapid spre partia de ski de pe dealul Cozla.

Atractii turistice ale orasului Piatra Neamt:

-

-


Alte atractii turistice din Neamt care nu rebuie uitate de nici un turist interesat de frumos:



- Cheile Bicazului este una dintre cele mai atragatoare zone din Romania, situata in partea centrala a muntilor Hasmas, fiind delimitate de Suhardul mare( 1506m) in NNv si de Suhardul Mic ( 1353m) in NE, facand legatura dintre Transilvania si Moldova. Fac parte din Parcul National Cheile Bicazului- Hasmas avand diferite arii protejtate( .Cheile au fost realizate de raul Bicaz si afluentii sai, detin o lungime de 8 km, cu numeroase serpentine, iar versantii sai din calcar se inalta pana la 300 km , fiind deosebit de abrupti. Acestia ascund duferite pesteri( Neagra, Pestera Cascada),a venuri.

De-a lungul traseului se remarca se remarca masivul stancos, Piatra Altarului cu o altitudine de 1120 m .

Gatul Iadului este punctul de maxima ingustare, iar la 200 m departare se intra in Gatul Iadului.


- Masivul Ceahlau care atinge 1907m in Vf Ocolasul Mare si 1904 in Vf Toaca. Tot aici se poate vizita Cascada Duruitoarea, la o altitudine de 1021m, are o cadere de 100m si este formata de paraul Rupturi, unul dintre ce mai atractiv pentru turisti, avand o cadere de 30m si provocand un zgomot asurzitor care se aude de la mare departare. Astfel, se poate considera ca de la acest "duruit" a primit si acest nume. Totodata paraul Bistrele formeaza chei si cascade mai greu accesibile.


Cat de repede, pana la sfarsitul verii mi-am propus sa ajung din nou la Durau ca sa pot astfel sa ajung macar pana la Cascada Duruitoarea, este o dorinta pe care trebuie sa mi-o indeplinesc, ca sa pot sa fiu mai fericita decat sunt.:-) Am mai fost cu scoala prina ceste zone, am stat cateva ore in Durau timp in care multi oclegi au urcat spre Ocolasul Mare. Eu si alti colegi nu am putut urca idn anumite motive pe care ni le-a impus un profesor, insa oclegii cand au revenit era profund impresionati ce ceeace vazusera, totul imortalizant in poze. Sper ca sieu sa ajung pana la cascada, daca pe varf nu voi putea ajunge, ca am auzit ca e putin cam anevoioasa cararea. Insa merita sa urci!!!


Cetatea Neamtului se gasesre in partea de NE a judetului Neamt, la doar 46 km de Piatra Neamt, pe Culmea Plesului, cu o inaltime de circa 480 m.



Cetatea Neamtului este o creatie moldoveneasca la sfarsitul secolului XVI- lea, realizata de Petru I musat, prima referire la aceasta cetate realizandu-se in anul 1387, cand regele IUngariei Sigismund de Luxemburg emite un act ante castrum Nempch.


Mai fusesem la Cetate cand eram mai mica, dar si acum cateva luni, insa era inchisa si am fost foarte bucuroasa ca aceasta a fost deschisa pentru publicul larg. Si astfel am decis sa mergem la targu Neamt sa o vizitam, pentru ca am presimtit ca trebuie sa fie reconditionata frumos inconformitate cu minunatia pe care ne-o arata. Am ramas surprinsa de curatenia care este acolo si de cat de bine a fost reconditionata si cat de frumos este ingrijita: iarba verde tunsa scurt, gardulete de protectie, ziduri curate, panorama minunata asupra orasului. Ceea ce ma incanta de fiecare data este acel binecunoscut pod suspendat.

Accesul se face de pe........ de unde poti parca masina si sa urci incet spre cetate, acest drum fiind destul de anevoios datorita faptului ca urci si este obositor daca nu ai o conditie fizica foarte buna. Insa pe cat de anevoios este drumul, acesta este asfaltat, deci nu este un drum forestier, pe atat este de incantator, accesul realizandu-se printr-o padure.

ORAR: zilnic intre orele 9- 21

- Lacul Bicaz este cunoscut sub denumirea de Lacul Bicaz se afla pe raul Bistrita la o altitudine de 516m , la cativa km in amaonte de orasul Bicaz, apa fiind folosita pentru producerea de energie electrica in centrala hidroelectrica Bicaz- Stejarul si are 35km, i suprafata de 33km 2.

- Barajul are o inaltime de 127 m si a fost construit intre anii 1950- 1960 si o lungime de 435 m si o adancime maxima la baraj de 97m. Este cel mai mare baraj de greutate de pe raurile interioare ale Romaniei si al reilea idnre cele ami inalte din Romania, al 9lea de greutate din Europa.

In apropierea acestuia se afla un port amenajat de unde se pot inchiria barci si hidro- biciclete.


- Manastirea Neamtului se afla la 16 km de Targu Neamt, in comuna Vanatori Neamt, satul Manastirea Neamt, fiind cel mai vechi asezamant monahal din Moldova..Este atestata documentar din anul 1407 ctitorita de Petru I Musat care a construit prima biserica din piatra, astazi disparuta, iar pe .Pe amplasamentul manastirii exista o alta bsericuta veche din lemn numita Biserica Alba, iar biserica din prezent este ctitorita de voievodul Stefan cel mare la sfarsitul secolului XV avand hraml Inaltarea Donului


- Manastirea Bistrita se afla la 10 km de Piatra Neamt, in comuna Alexandru cel Bun construita la initiativa lui Alexandru cel Bun in anul 1406, mormantul acestuia gasindu-se aici. Turnul paraclis este zidit de catre Stefan cel Mare si se pastreaza si astazi si este cel mai vechi edificiu din incinta actuala. Petru Rares renoveaza manastirea ina nul 1546 si construieste un zod imprejmuitor, iar in anul 1554 Alexandru Lapusneanu renoveaza complect manastirea.

Manastirea detine un stil bizantin, bogat ornata. Se remarca de asemenea icoana Maicii Domnului, daruita de ANa, mama lui Ioan Paleologu, imparatul Constantinopolului si turnul Clopotnita construit de Stefan cel mare si Sfant in anul 1498.

Aici se afla mormintele lui: Alexandru cei Bun si a sotiei sale, Alexandru fiul lui dstefan cel mare.


- Manastirea Agapia se afla la 32 km de Piatra Neamt si 12 km de Targu Neamt, pe valea raului Agapia si dateaza din anii 1642- 1647, construita la initiativa hatmanului Gavril, fratele domnitorului vasile Lupu. Dintre taote se remarca datorita frescelor pictate de Nicolae Grigorescu intre anii 1858- 1861 in stl neoclasic, cu modele novatoare si unele cu culori vi. De asemenea detine si o valoroasa colectie muzeala de arta religioasa si medievala si o biblioteca cu important fond de carte veche.

La 2 km de nord se afla Schitul Agapia Veche cu Hramul schimbarea la fata , o ctitorie din sec XV- XVII.


- Manastirea Varatec se gaseste la 12km de targu Neamt si 40 km de Piatra Neamt, la poalele muntilor, adapostita de Dealul Mare, la o altitudine de 460 m. Biserica manastirii dateaza din anul 1785, bazele acestui asezamant fiind pus de catre maica Olimpiada, venta de la manastirea Toplita. Arhotectura imbina elemente traditionale ale stilului mldovenesc. Pictura din interior a fost terminata in anul 1841 si refacuta in 1882 si este in stil neobizantin.


- Manastirea Secu se afla la 75 km de Piatra Neamt si a fost ctitorita de marele vornic Nestor Ureche in anul 1602, detinand o arhitectura deosebita , cu fatade inspirate din arhitectura munteneasca. Muzeul manastirii detine broderii, numeroase manuscrise, covoare si tapiterii.






-


- casa memoriala Ion Creanga de la Humulesti se afla la 2km de Targu Neamt

- casa memotriala Calistrat Hogas, cel care a descris in paginile sale farmecul naturii dina cest colt al tarii;

- casa memoriala Mihail sadoveanu

- muzeul memorial Alexandru Vlahuta( 1859- 1919) care se gaseste aproape de Manastirea Agapia







































miercuri, 5 august 2009

Bai sarate- Sangeorgiu Bai


Sangeorgiu de Mures


Sangeorgiu de Mures este o localitate in judetul Mures, la o distanta de doar 3 km de municipiul Tirgu Mures, cu directie spre Reghin. De mare interes turistic este statiunea balneara, situata la o altitudine de 350 m ,cu o mineralizare de exceptie de 124g/ l si prin continut de iod, calciu, magneziu, potasiu, azotati, oferind acestor ape virtuti terapeutice. Apa are cea mai mare concentratie de iod din Transilvania, de 11,4mg/l, iodul fiind ionul longevitatii umane. Mica statiune este recunoscuta si pentru existenta namolului terapeutic si pentru baza de tratament, care functioneaza in cadrul Complexului Apollo Wellness Apollo.

Statiunea este deosebit de moderna, in cadrul sau existand atat un bazin cu apa sarata cu 750mp cat si unul cu apa dulce cu 2200 mp, ambele cu adancimi diferite pe masura ce inaintezi in ele. Tot aici se poate vedea si o mini piscina, locuri de joaca pentru copii, plaja cu chaise-longue-ri, un parc, servicii de estetica/masaj/intretinere corporala, zone de relaxare, terasa Relax, parc, chioscuri. In trecut mai existau si plaje pentru nudisti, in prezent nu stiu daca acestea mai functioneaza sau au fost eliminate.

Este un loc frumos, in care te poti relaxa oricand mai ales dupa o baie in apa sarata din incinta complexului insa din pacate nu se adreseaza tuturor categoriilor de doritori, pretul fiind cam mare: pentru adulti - 16 lei in timpul saptamanii si 25 lei in timpul weelkendului. Bineinteles, exista si preturi reduse la pensionari dupa cate stiu. O alta chestie care nu ma incanta este faptul ca o data ce a iesit din strand, nu mai ai posibilitatea de a reintra in interior cu acelasi bilet, trebuie sa cumperi un nou bilet. Totodata, preturile din incinta localului sunt cam mari, deci recomand sa va aduceti de acasa un sandweach sau o apa ca sa nu fiti nevoiti sa cumparati prea mult de la magazine.
In rest este frumos, apa foarte curata, strandul curat, exista sezlonguri si umbrelute, insa daca vi mai tarziu s-ar putea sa nu prinzi loc.

Bai sarate- Ideci Bai

IDECI BAI,

( Tg Mures- Reghin- Brancovenesti si faci dreapta, iar la intersectia cu Lunca Muresului/ Ideci de jos/ Idicel se face dreapta si o iei tot inainte :-). De la Tg Mures intuiesc ca ar fi doar in jur de 40 km- 45 si 7 km de Reghin.


Am ajuns si eu in sfarsit la Ideci, deoarece de mult timp imi spune o prietena ca e frumos si linistit, iar apa foarte buna:-). Se gaseste la aprox. 40/45km km de Tirgu Mures, spre Reghin, intr-o zona minunata, inconjurata de pomi umbrosi.
Este o o mica statiune balneoclimaterica cu ape sarate, recunoscuta pe plan zonal si national pentru apele sale sarate, cu o salinitate foarte ridicata, insa si pentru namolul recomandat pentru reumatologie. Aici sarea apare sub forma de izvoare cu apa sarata, dintre care doua cu debite mai mari.
Odata ce ai facut baie si te usti, pielea ramane alba de la apa cu concentratie foarte mare de iod. Ceea ce ma irita este faptul ca nu am gasit in nici o sursa care este concentratia de sare din acest loc si chiar m-ar interesa acest lucru:-).
Nu este foarte moderna insa este o locatie care se merita vizitata, deoarece relaxarea e la ea acasa. Strandul functioneaza inca din anul 1920, fiind administrat de Primaria Ideci. Bazinul este impartit in trei parti in functie de adancime, de la 0.60 m la 1.60 m, loc in care se acumuleaza apa. Am vazut diferite persoane care se incadrau in categorii diferite de varsta, muzica nu e foarte galagioasa, sunt magazine de unde iti poti face mici cumparaturi ca sa iti aline foamea, terasa unde sa bei un suc, o cafea sau sa mananci un mic. Intrarea este de doar 6 lei si primirea foarte buna, oamenii fiind deosebit de ospitalieri :-).
P.S Totusi nu inteleg de ce nu pot gasi informatii despre salinitatea acesteia.
Eveniment important:
- Festivalul traditional al bailor- ideciu de jos- 2 august 2009, cel mai vechi festival al bailor din Tg Mures, cu o traditie de aprox. 60 de ani.

Unde te simti fericit?