" Natura a fost creata deopotriva deschisa si la bine si la rau, pentru ca omul sa se îndemne a hotarî liber încotro s-o ia" ...Giuseppe Tomasi di Lampedusa...
Horoscop
miercuri, 2 decembrie 2009
1 DECEMBRIE 2009, ziua romanilor
A venit si 1 decembrie..ziua Romaniei, a romanilor, a Marii Uniri. Am prins si eu in sfarsit aceasta zi in Cluj Napoca, de cativa ani nu mai ajunsesem sa particip. Astfel ne-am adunat cateva prietene si am plecat in Piata Lucian Blaga , unde am savurat din plin spectacolele de folclor date de multi artisti din diferite regiuni ale tarii, printre care si Laura Lavric, de ansamblurile folclorice printre care si Somesul din Cluj Napoca, ca mai apoi sa traim intens alaturi de trupa Directia 5, care au realizat din nou un concert pe masura, norocosii putand sa faca poze cu idolii lor, ceilalti rezumandu-se a face poza la masina acestora in timp ce plecau din Cluj Napoca sau de departe din public.
La sfarsitul concertului, a urmat un minunat joc de artificii in Piata Avram Iancu, pe care le-am vazut din Piata Unirii, pentru ca strazile erau neincapatoare.
Am vazut si casutele vieneze care au fost amenajare in Piata Unirii, am vazut patinuaru si arata chiar frumos. Parca te introduc in atmosfera lui Mos Craciun. Mirosul kurtosului se simtea inca de departe, insa am inghitit in sec, deoarece la randul care era am preferat sa iau mai tarziu, iar mai tarziu era tot atata lume. Am lasat-o pe cand merg acasa la mures, asta in cazul in care voi mai pofti , sa imi cumpar ca acolo sunt multe locuri de unde poti lua si parca de la sursa :-)).
A trecut si 1 decembrie... si ne apropiem cu pasi marunti spre Sf Nicolae, Mos Niculae sau Niculash, cum se mai spune pe la noi....
duminică, 15 noiembrie 2009
Cu daGa daGa in parc....la iasi
Mi-a venit din nou randul sa imi vizitez printisorul..... tinand cont de faptul ca relatia mea este la distanta, la 310 km, respectiv 450km :-))...
Si am plecat din Cluj la Iasi nerabdatoare sa il vad. Pentru ca de multe ori ii spuneam ca mi-ar place sa ne plimbam prin parc sau sa facem multe chestii impreuna, ceea ce nu este posibil intotdeauna,cand am vrea mi-a facut o surpriza de a ma duce in parcul Copou si la Gradina Botanica.... desi a fost frig ne-am bucurat de soarele care a incercat sa ne incalzeasca, de plantele decorative( era o varza decorativa super interesanta si colorata, numai buna de pus la supa de "shalate"- glumesc) si la pomii ingalbeniti din gradina.
A fost foarte frumos pentru ca lumea se plimba cu mic cu mare prin parc, altii se jucau cu mingea, iar altii faceau poze sau se plimbau prin Gradina Botanica, admirand plantele sezonului...
Am vazut Gradina Botanica atat toamna cat si vara si pot spune ca in ambele ipostaze e incantatoare, e un loc ideal de relaxare in mjlocul naturii, un loc ideal de a scapa de aerul urban si de poluarea care ne inconjoara zi de zi....
Este placut cand vezi ca parculetele devin mai ingrijite, sunt pastrate in cea mai buna forma, lumea se bucura de aerul curat din parcuri si gradini..... si astfel, asa devin tot mai animate.
Este o adevarata placere de a te plimba si de a te relaxa, intr-o zi de toamna tarzie, in Parcul Copou din Iasi, de unde poti face o mica- mare incursiune in istoria orasului si la obiectivele turistice din zona. Si cu siguranta nu te vei plictissi pentru ca vei avea ce vedea azi, maine si oricand, pentru ca Iasul e o o poarta de intrare in istoria Romaniei si o destinatie turistica de valoare a tarii.
vineri, 6 noiembrie 2009
Din 4 noiembrie, Clujenii au o piata noua....mai frumoasa
In sfarsit, clujenii au o noua piata, pietonala si mai moderna, dupa mult timp in care in locul acesteia am vazut doar niste blocuri din lemn inaltate pentru lucrari. Insa in ciuda acestor lucruri, parereile sunt impartite, unii considerand ca piata este un "adevarat desert de piatra". Insa autoritatile au explicat ca acesta a fost proiectul, pentru ca orasul Cluj Napoca are nevoie de o zona in care sa se tina concerte in aer liber.
Ca o parere personala, ma asteptam ca acei boscheti de verdeata sa dispara, insa totusi speram ca acest lucru sa nu se intampla, din considerentul urmator:
- Clujul in sine este un oras al asfaltului, fara verdeata, fara prea multe spatii verzi, uneori simti ca te sufoci ca nu vezi verdeata pe care o vezi in alte orase.
Si chiar semnificatia acestei culori iti spune ca acolo unde o vezi are efect regenerator, te destinde si iti anihileaza nelinistea.
Insa privit din alt unghi, realizarea acesteia aduce si multe beneficii orasului, ca:
* traficul greu va fi scos din oras in momentul in care piata va deveni pietonala( se considera anul 2011), un lucru foarte important pentru locuitori si pentru mine, de altfel.
Dupa cum am auzit, pe timp de iarna va exista un patinuar mult mai mare si casute vieneze. Si promit ca in aces an sa merg si eu sa ma dau pe patine, ca nu am mai fost de cand eram mica. M-as bucura nespus daca as auzi si colinde care sa ma induca in atmosfera respectiva, chiar si in Piata Avram Iancu.
Am vazut si fantani arteziene, de dimensiuni mai mici decat in Piata Avram Iancu, care aratau foarte bine in parc.
In sfarsit vad sensibilitate in Cluj, un primar care imi place si care vad ca face treaba..... am vazut si Parcul Central cum arata si cum arata in prezent, sau zona Kios cu fantana. Ma bucura acest lucru si de orice lucru facut pentru turism, ca e aici sau in alt oras romanesc. Insa romanul, tineretul nu stie aprecia. Chiar am vazut in Parcul Central copii care aruncau pietre in cladiri sau care se dadeau in viteza pe balansoarele din zona aparatelor de fitness. Nu stiu daca pe cei cu balansoar i-au prins, insa pe cei care au aruncat pietre da , fiind luati la intrebari.
Ceea ce inca ma intriga este situatia statui lui Matei Corvin, care de cativa ani( 2 sau 3 daca nu ma insel) se afla tot intre schele. Sa speram ca in viitorul apropiat sa ma pot bucura din nou de prezenta ei fara a vedea schelele din jurul sau si acest lucru sa se intample inainte de luna iulie, pentru ca vreau sa vad piata finalizata.
duminică, 25 octombrie 2009
Cluj, Parcul Central
"Toamna este o a doua primavara, cand fiecare frunza este o floare". Albert Camus
duminică, 16 august 2009
Spre vulcanii noroiosi din Filiasi
Am pornit cu parintii si o prietena de familie spre Vulcanii Noroiosi de la Filiasi si spre Lacul Rat, despre care se spune ca nu se stie care este adancimea sau daca acesta are fund. Acestia se gasesc in zona Porumbenii Mari( de unde se face stanga pe un deal cat de cat abrupt) sau zona Simonesti -Cobatesti( Cristurul Secuiesc- in anumite surse bibliografice).
Am plecat dinspre Targu Mures spre Bezid, iar de la acest lac de acumulare drumul a inceput sa fie ingrozitor de prost. Creazand ca totusi este degradat doar pe cateva portiuni, am continuat drumul, insa acesta nu se sfarsea si am ajuns intr-un final la Porumbeni, trecand de Cristuru Secuiesc. Am intrebat mai multi oameni pe unde se afla acesti vulcani, multi nu auzisera de ei, doar de un lac( eu am zis ca poate este lacul Rat, deoarece era si acesta trecut pe o harta). Este o zona parca trista, pe care degradarea, monotonia, tristetea o invaluie neincetat, o zona cu drumuri proaste si case neingrijite, multa saracie. Pana la urma am dat de un tanar care a stiut de existenta acestor vulcani , insa ne-a spus ca drumul este cat de cat lung, insa prost. Intradevar, il vazusem, era drum pietruit, cat de cat abrupt si am decis sa nu mai mergem pentru ca eram in pericol sa stricam si masina cu care eram si benzina era pe terminate. Astfel eram in cautarea si a unei benzinarii, pe care intr-un tarziu am gasit-o, spre Odorheiul Secuiesc.
Mi-as fi dorit foarte mult ca in continuare sa fi putut atasa si niste poze de la acesti vulcani, pentru ca sunt sigura ca erau minunate, parca desprinse din realitatea umana, un peisaj mort, insa totusi viu, prin activitatea gazelor din interiorul acestor vulcani, care scoteau la suprafata cantitati mari de noroi, poate semanau cu cei din Buzau de a Paclele Mici/Mari. Am vrut mai mult sa- i vad si datorita faptului ca am dorit sa gasesc niste informatii pe internet de existenta acestora, insa nu am gasit, de asemenea nici poze, si devenisem foarte curioasa.
Tinand cont de faptul ca acest fenomen nu se manifesta peste tot si ne-am putea mandri cu existenta lor, totusi autoritatile nu considera ca drumurile spre interesele turistice ale Romaniei ar terbui sa fie mai bune, cat de cat practicabile, macar ca si cele comunale, si sa nu te doara inima cand ajungi cu masina pe aici. Insa daca nici majoritatea locuitorilor, nu cunosc ce au in zona( numa in cazul in care fiind maghiari nu cunosteau romaneste, sau nu vroiau, astfel nevrand sa se implice in discutie) si nu doresc sa valorifice ceea ceea ce au, nu stiu de ce as avea si eu pretentii atat de mari. Totusi penru ati putea valorifica zona, omul trebuie sa detina o anumita pregatire profesionala si sa existe un anumit interes din partea celor de sus, interes care din pacate lipseste cu desavarsire. Mi-as fi dorit un punct de informare turistica in Cristur, insa nu pot avea asemenea pretentii cand nu exista asemenea puncte in multe orase mari din tara. As fi foarte fericita sa vad macar din partea altor oameni care au colindat aceata zona niste fotografii cu zona vulcanilor noroiosi de la Filiasi si a lacului Rat din zona.
In drumul nostru am oprit la un popas, unde am baut niste cafea si o apa plata. Din nou , am descoperit cu stupoare ca unele persoane din personal nu doreau sa vorbeasca sau nu cunosteau limba romana. M-am simtit ca in alta tara straina, cand barmanul iti scrie pe foaie ca ai de platit 11,10 ron la nota de plata. Nu pot sa inteleg cum unii vorbeau chiar bine si unii deloc, fiind astfel nevoit sa ne scrie pe foaie cat trebuie sa platim. Sa vezi si sa te sperii de ceea ce vezi !!!
Dezvoltarea acestei zone, artere de circulatie nu cred ca se va produce nici in viitorul indepartat pentru ca mi se pare prea distrusa si uitata de lume, iar lumea parca dispare incet, cu toata ca zona este pitoreasca si reconfortanta.
Mi-a parut rau de ceea ce am vazut si cred cu toata stiinta mea, pe unde am mai umblat ca asa drum rau nu am vazut de cand ma stiu si de cand am inceput sa umblu prin tara noastra . Aceeasi impresie este si pentru zona Bezid, una minunatia lacului se umbreste in momentul in care ajungi cu masina pe acest drum impracticabi, mai ales pentru cei care nu tin la masina lor. Totusi, am vazut o multime de vile moderne, care pareau noi, posibile pensiuni, si totusi e un lucru bun pentru crearea unei viitoare locatii turistice in judetul Mures si a unui agrement dezvoltat pe acest lac.
Am luat-o spre Corund, care se remarca prin binecunoscutele obiecte din ceramica de Corund( in culori de rosu si albastru dominante) de unde am si luat niste "suveniruri". Se merita vizitat pentru ca sunt lucrate cu mana si au preturi accesibile, poate mult prea accesibile pentru munca depusa. Deci sunt chiar ieftine. De la Odorhei spre Corund peisajul este incantator, drumul devine foarte bun, fara gropi, doar cu mici denivelari.
joi, 6 august 2009
Atractii Neamt
Se invecineaza cu judetele: Iasi, Harghita, Suceava, Vaslui, Bacau, iar dintre principalele rauri care strabat judetul se numara Siret si Bistrita.
- Lacul Bicaz este cunoscut sub denumirea de Lacul Bicaz se afla pe raul Bistrita la o altitudine de 516m , la cativa km in amaonte de orasul Bicaz, apa fiind folosita pentru producerea de energie electrica in centrala hidroelectrica Bicaz- Stejarul si are 35km, i suprafata de 33km 2.
miercuri, 5 august 2009
Bai sarate- Sangeorgiu Bai
Sangeorgiu de Mures
Sangeorgiu de Mures este o localitate in judetul Mures, la o distanta de doar 3 km de municipiul Tirgu Mures, cu directie spre Reghin. De mare interes turistic este statiunea balneara, situata la o altitudine de 350 m ,cu o mineralizare de exceptie de 124g/ l si prin continut de iod, calciu, magneziu, potasiu, azotati, oferind acestor ape virtuti terapeutice. Apa are cea mai mare concentratie de iod din Transilvania, de 11,4mg/l, iodul fiind ionul longevitatii umane. Mica statiune este recunoscuta si pentru existenta namolului terapeutic si pentru baza de tratament, care functioneaza in cadrul Complexului Apollo Wellness Apollo.
Statiunea este deosebit de moderna, in cadrul sau existand atat un bazin cu apa sarata cu 750mp cat si unul cu apa dulce cu 2200 mp, ambele cu adancimi diferite pe masura ce inaintezi in ele. Tot aici se poate vedea si o mini piscina, locuri de joaca pentru copii, plaja cu chaise-longue-ri, un parc, servicii de estetica/masaj/intretinere corporala, zone de relaxare, terasa Relax, parc, chioscuri. In trecut mai existau si plaje pentru nudisti, in prezent nu stiu daca acestea mai functioneaza sau au fost eliminate. Este un loc frumos, in care te poti relaxa oricand mai ales dupa o baie in apa sarata din incinta complexului insa din pacate nu se adreseaza tuturor categoriilor de doritori, pretul fiind cam mare: pentru adulti - 16 lei in timpul saptamanii si 25 lei in timpul weelkendului. Bineinteles, exista si preturi reduse la pensionari dupa cate stiu. O alta chestie care nu ma incanta este faptul ca o data ce a iesit din strand, nu mai ai posibilitatea de a reintra in interior cu acelasi bilet, trebuie sa cumperi un nou bilet. Totodata, preturile din incinta localului sunt cam mari, deci recomand sa va aduceti de acasa un sandweach sau o apa ca sa nu fiti nevoiti sa cumparati prea mult de la magazine.
In rest este frumos, apa foarte curata, strandul curat, exista sezlonguri si umbrelute, insa daca vi mai tarziu s-ar putea sa nu prinzi loc.
Bai sarate- Ideci Bai
( Tg Mures- Reghin- Brancovenesti si faci dreapta, iar la intersectia cu Lunca Muresului/ Ideci de jos/ Idicel se face dreapta si o iei tot inainte :-). De la Tg Mures intuiesc ca ar fi doar in jur de 40 km- 45 si 7 km de Reghin.
Am ajuns si eu in sfarsit la Ideci, deoarece de mult timp imi spune o prietena ca e frumos si linistit, iar apa foarte buna:-). Se gaseste la aprox. 40/45km km de Tirgu Mures, spre Reghin, intr-o zona minunata, inconjurata de pomi umbrosi.
Este o o mica statiune balneoclimaterica cu ape sarate, recunoscuta pe plan zonal si national pentru apele sale sarate, cu o salinitate foarte ridicata, insa si pentru namolul recomandat pentru reumatologie. Aici sarea apare sub forma de izvoare cu apa sarata, dintre care doua cu debite mai mari.
Odata ce ai facut baie si te usti, pielea ramane alba de la apa cu concentratie foarte mare de iod. Ceea ce ma irita este faptul ca nu am gasit in nici o sursa care este concentratia de sare din acest loc si chiar m-ar interesa acest lucru:-).
Nu este foarte moderna insa este o locatie care se merita vizitata, deoarece relaxarea e la ea acasa. Strandul functioneaza inca din anul 1920, fiind administrat de Primaria Ideci. Bazinul este impartit in trei parti in functie de adancime, de la 0.60 m la 1.60 m, loc in care se acumuleaza apa. Am vazut diferite persoane care se incadrau in categorii diferite de varsta, muzica nu e foarte galagioasa, sunt magazine de unde iti poti face mici cumparaturi ca sa iti aline foamea, terasa unde sa bei un suc, o cafea sau sa mananci un mic. Intrarea este de doar 6 lei si primirea foarte buna, oamenii fiind deosebit de ospitalieri :-).
P.S Totusi nu inteleg de ce nu pot gasi informatii despre salinitatea acesteia.
Eveniment important:
- Festivalul traditional al bailor- ideciu de jos- 2 august 2009, cel mai vechi festival al bailor din Tg Mures, cu o traditie de aprox. 60 de ani.